Slappet av på hytta….

slapper-av-hytta

Etter å ha lest mange trøtte intervjuer med kjendiser og andre nordmenn i sommer, er det noe jeg har lagt merke til.

De fleste som intervjues om sommerferien bruker uttrykket ” slappet av på hytta”, eller “slapper av på hytta”. Dette gjelder forsåvidt ikke bare på sommeren. Et enkelt eksakt Google Søk på utrykket gir ca 56 200 resultater. Nordmenn slapper til de grader så mye av på hytta at forskere har gransket fenomenet. Tidligere forsker på NTNU Finn Arne Jørgensen har studert hvorfor nordmenn er så opptatt av hytte, enten man eier eller leier.

Det er først om fremst en kulturell utvikling mener han. Det forventes at man reiser på hytta, et sted der det ikke settes særlig krav til deg, men at det i samfunnet har blitt en forventning er et paradoks. Hyttelivet er nærmest sett på noe man gjør av nasjonalstolthet. Hytter var i utgangspunktet arbeidshytter, beregnet for jakt og tømmerhogst. I da har hyttene blitt sted for fritid, og de fleste hyttene i Norge har innlagt strøm og annen luksus.

Mens man på 50 tallet måtte gå langt for å komme til hytta, bære ved og hente vann. Kjører man idag sin forvokste Suv frem til døra, slår på iPaden og setter seg  i hyttesofaen å slappe av. Forskere har funnet ut at å slappe av kan bety så mangt. Noen liker å plukke bær, tid til å lese bøker, fiske,  snekre, hogge ved eller gå en fjelltur.

Med dagens sentralisering mote storbyene tror jeg rushet mot hyttene blir enda større. Nordmenn er glad i naturen, og i mangel av kirkegåing blir skogen og fjellet vår “katedral”.

Så hva koster det å slappe av på hytta?

I snitt kostet en hytte i Norge ( 2013) 1,4 millioner kroner. Og det ble solgt 8944 hytter i fjor. Vil du heller leie koster eksempel hytter hos DNT ca 500 en helg for 2 personer, dog du er ikke garantert privatliv…

Du bør også sjekke ut billige tomter og firmaer som setter opp hytta for deg. Da kan du komme unna med 700 – 800 000,-

 

Post your comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *